Portaan Nahkurinverstas ennen ja nyt

Nahkurinverstaan historia ja tarina

Portaan Nahkurinverstas sijaitsee idyllisessä Portaan kylässä Tammelan kunnassa, vain reilun tunnin ajomatkan päässä sekä pääkaupunkiseudulta että Tampereen ja Turun seuduilta.

Yrityksen harvinaislaatuisena toimintaympäristönä toimii 1880-luvulla rakennettu entinen nahkurinverstas pihapiireineen. Suurin osa verstasrakennuksesta on jätetty museaaliseksi tilaksi, jossa toimii maassamme ainutlaatuinen nahkatehdasmuseo. Lisäksi rakennuksessa toimii ravintola, joka soveltuu hyvin myös juhlien, kokousten ja näyttelyiden järjestämiseen.

Kiinteistön vanhoissa asuinrakennuksissa tarjoamme majoituspalvelua. Tällä hetkellä majoituskäytössä on verstaan työntekijöiden vanha asuintalo, joka on kunnostettu asiakkaidemme käyttöön. 

Nahanvalmistusta sadan vuoden ajan

Nahkurin sammiot Portaan Nahkurinverstaalla

Portaan nahkurinverstaalla – tai kuten aikalaiset paikkaa kutsuivat, nahkatehtaalla – on alunperin valmistettu nahkaa sekä erilaisia nahkatuotteita. Verstaan perusti 1880-luvulla nahkuri Mathias Ivar Mård Forssan liikkeensä sivutoimipisteeksi. Nahan ja nahkatuotteiden – kuten jalkineiden ja hevosvaljaiden – valmistus verstaalla jatkui lähes vuosisadan ajan, seitsemän eri nahkurin aikakausilla, aina 1970-luvulle saakka.

Verstaan viimeisen nahkurin Eino Elon jäätyä eläkkeelle 1970-luvun alussa rakennus jäi kymmeniksi vuosiksi lähes käyttämättömäksi. Kaikki nahanvalmistuksessa käytetyt koneet ja laitteet sekä suutarien ja satulaseppien työkalut olivat kuitenkin edelleen tallella entisillä paikoillaan, odottamassa löytäjiään.

Verstas heräsi pitkästä ”Ruususen unestaan” vasta 2000-luvun alkupuolella, jolloin rakennuksen ja erityisesti täydellisenä säilyneen välineistön ainutlaatuisuus ja kulttuurihistoriallinen arvo havaittiin. Ensimmäisessä vaiheessa nahkuritoiminnan koneet ja työvälineet inventointiin, ja rakennuksen laajamittainen kunnostus aloitettiin vuonna 2005. 

Lue lisää entisajan nahanvalmistusprosessista

Tutustu verstaan nahkureihin