Käsinkosketeltavaa teollisuushistoriaa

autenttisessa 1800-luvun rakennuksessa

Ainutlaatuinen nahkatehdasmuseo Tammelassa

Portaan Nahkurinverstas on tiettävästi maamme ainoa oman aikakautensa – 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuoliskon – nahkateollisuutta esittelevä museo, joka sijaitsee alkuperäisellä toiminnan aikaisella paikallaan. 

Vaikka nykyisin kutsumme paikkaa verstaaksi, on sitä aikoinaan kutsuttu myös nahkatehtaaksi. Portaan nahkurinverstas onkin yli 500:lla neliöllään kokoluokaltaan keskisuuri entisajan teollisuusrakennus. Lisäksi tehdas on ollut varsin koneistettu ja koneiden pyörittämiseen on lähes alusta lähtien käytetty höyryvoimaa.

Erityisen harvinaiseksi ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi Portaan nahkurinverstaan tekee se, että rakennuksen lisäksi paikassa on säilynyt runsaasti entisajan nahkateollisuuteen liittyvää esineistöä ja aineistoa. Nahan valmistuksessa käytetyt koneet ja laitteet ovat entisillä paikoillaan, samoin kuin suutarien ja satulaseppien työkalut. Yhteensä esineitä on luetteloitu yli 600 kpl.

Museon sijaitsee historiallisessa Tammelan Portaan kylässä, vuosisatoja vanhan Hämeen Härkätien varrella, ja museovierailun yhteydessä voikin käydä aistimassa historian havinaa myös Portaan idyllisellä vanhalla kylänraitilla.

 Pääsymaksut

Aikuiset 5 €
7-17 -vuotiaat 2 €
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Ryhmät (vähintään 10 hlöä) 4 €

 

Opastukset museossa

Kesällä 2022 järjestämme 8.6.-7.8. aikavälillä kaikille avoimia yleisöopastuksia keskiviikkoisin klo 16  ja sunnuntaisin klo 13.  (Huom! EI KIERROKSIA su 19.6., su 26.6., su 24.7., su 31.7. eikä ke 3.8.)

Hinta: Museon pääsymaksu + opastus 3 €

Ryhmille opastetut kierrokset myös tilauksesta. Katso täältä varausohjeet ja hinnat.

 

Nahkatehdasmuseon koneet, työkalut ja muu esineistö

Nahkurinverstaan terassi

Museon alakerrassa eli kuivaverstaalla ovat entisillä toiminnan aikaisilla paikoillaan mm. parkitussammiot, pohjanahkamankeli sekä höyrykone. 

Turkulaisen Oy Vulcan Ab:n vuonna 1910 valmistama Voima-merkkinen höyrykone on pyörittänyt verstaalla jopa yhdeksää konetta ja lisäksi ylijäämähöyryä on käytetty rakennuksen lämmitykseen. 

Rakennuksen yläkerrasta eli kuivaverstaalta löytyvät mm. kuuluisat nahkurin orret, ohennus- ja kiillotuskone sekä mielenkiintoinen nahan pinta-alan mittaamiseen käytetty planimetri.

Nahkurinverstas juhlat

Yläkerrassa sijaitsee myös erillinen suutarinverstashuone ompelukoneineen ja suutarin työkaluineen.

Tallella  on myös jonkin verran verstaassa muokattuja nahkoja sekä siellä valmistettuja valjaita, jalkineita ja muita esineitä. Niinikään Portaan verstaalla on säilynyt erilaisia toimintaan liittyneitä dokumentteja, kuten kirjanpitoaineistoa ja kuitteja. Museossa onkin mahdollista tutustua koko entisajan nahkateollisuus-prosessiin raakavuotien käsittelystä aina valmiiden nahkatuotteiden valmistukseen ja myyntiin asti.

Täältä voit lukea tarkemmin entisajan nahanvalmistusprosessista

Täällä voit tutustua Portaan Nahkurinverstaan nahkureihin