Portaan Nahkurinverstaan
taidekesä 23.-25.7.2021:
Runomelontaa joella ja taidevaellusta suolla

Portaan Nahkurinverstaan jo kolmatta kertaa järjestettävä taidekesä yhdistää eräretkeilyn ja taiteen. Ennenkokemattomalla tavalla yleisö pääsee kohtaamaan runouden ja melonnan yhdessä kirjailija Riina Katajavuoren kanssa Turpoonjokea pitkin Saaren kansanpuistoon ja kuuluisalle näkötornille Albert Edelfeltin maisemaan.

Maailmankuulun Torronsuon luontoihmeen päälle rakentuu taideihme. Eräoppaan johdolla voi nauttia värikkäänlaadukkaan taiteilijajoukon esityksistä. Pitkospuilla mukana suon syleilyssä ovat mm. näyttelijä Niina Nurminen, muusikko Faarao Pirttikangas, kapellimestari Leif Segerstam, näyttelijä Pekka Heikkinen, oopperalaulaja Petteri Salomaa, tuottaja-runoilija Hyde Hytti, muusikko Tuukka Terho, ohjaaja-näyttelijä Marielle Eklund-Vasama, näyttelijä Tuukka Vasama ja tutkija-kirjailija Minna Maijala. Turvetta ja Taidetta!

Iso teema tämän vuoden taidekesässä ovat Pirkko ja Pentti Hammarberg, Portaan omat kuvataiteilijat. Optisen omenan äidin, Pirkko Hammarbergin tekstiilitaiteesta luennoi Forssan museon johtaja Kati Kivimäki. Hammarbergeistä nähdään myös Matti Kurkikankaan tv-dokumentti Kuvia Portaasta vuodelta 1983. Hammarbergien lapsia haastatellaan. Esillä on luonnoksia ja töitä, Pirkko Hammarbergin kangaspuut ja Hammarbergit tunteneiden tarinoita. Optista omenaa lakanoissa, tyynyliinoissa ja pyyhkeissä.

Pekka Heikkinen, liikenneonnettomuudessa halvaantunut näyttelijä, esittää tunnetun monologinäytelmänsä Näillä mennään.

Portaan kesäasukas, näyttelijä Niina Nurminen esittää runoja, ja vakioäänenä on monipuolinen muusikko Ilona Korhonen.

Kuvataiteilija, pilapiirtäjä Timo ”Timppa” Mäkelän 70-vuotisjuhlaa vietetään Galleria Ateljee Jokitörmän näyttelyssä ja luennolla Nahkurinverstaalla.

Taidekesä paneutuu myös juuri nyt alkavaan keskiaikaisen kirkon tutkimusprojektiin. Portaan kirkon tutkimushankkeen vetäjät, arkeologi Hanna-Maria Pellinen ja kulttuurintutkija Marketta Havola esittelevät aihetta. Muusikko Tuukka Terho ja kapellimestari, säveltäjä Leif Segerstam esittävät improvisoidun sävellyksensä Kadonnut kappeli.

Lauantain roots-illan rakentavat vaihtoehtobluesin musta helmi Faarao Pirttikangas ja kokenut ja koskettava Edu Kettunen.

Portaan kesäasukas, tutkija, kirjailija Minna Maijala kertootekeillä olevasta Katri Vala -elämäkerrastaan ja työn alla olevasta näytelmästä.

Taidekesässä avataan myös Vivica Bandler -hanke, jota esittelevät teatteriohjaaja Marielle Eklund-Vasama ja tuottaja Hyde Hytti. Teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala luennoi Tammelan Saaren kartanossa asuneesta ja alueella vaikuttaneesta teatterilegenda Vivica Bandlerista.

Taidekesässä kohtaavat paikalliset asukkaat ja heille tutuksi tulleet kesäasukkaat. Tapahtumapaikkoina ovat Portaan Nahkurinverstaan sisä- ja ulkotilat, Galleria Ateljee Jokitörmä, Turpoonjoki, Saaren kansanpuisto ja Kaukolanharjun näkötorni sekä Torronsuon kansallispuisto. Tapahtumassa noudatetaan viranomaisten antamia koronaohjeita. Tapahtuman järjestää Portaan Nahkurinverstaan taidekesän tuki ry Tammelan kunnan tuella.

Lisätietoja:

Heikki Huttu-Hiltunen, p. 050 338 7215
heikki.huttuhiltunen@gmail.com

Johanna Pelto-Huikko, p. 040 767 5928
johanna.pelto-huikko@nahkurinverstas.fi

Nahkurinorsilla tavataan!

Päivitetty: 8.6.2021