Kuivaverstas

Ainutlaatuinen nahkatehdasmuseo

Portaan nahkurinverstas on tiettävästi maamme ainoa oman aikakautensa - 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuoliskon - nahkateollisuutta esittelevä museo, joka sijaitsee alkuperäisellä toiminnan aikaisella paikallaan.

Vaikka nykyisin kutsumme paikkaa verstaaksi, on sitä aikoinaan kutsuttu myös nahkatehtaaksi. Portaan nahkurinverstas onkin yli 500:lla neliöllään kokoluokaltaan keskisuuri entisajan teollisuusrakennus. Lisäksi tehdas on ollut varsin koneistettu ja koneiden pyörittämiseen on lähes alusta lähtien käytetty höyryvoimaa.

Erityisen harvinaiseksi ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi Portaan nahkurinverstaan tekee se, että rakennuksen lisäksi paikassa on säilynyt runsaasti entisajan nahkateollisuuteen liittyvää esineistöä ja aineistoa. Nahan valmistuksessa käytetyt koneet ja laitteet ovat entisillä paikoillaan, samoin kuin suutarien ja satulaseppien työkalut.

Paikallaan on taas myös turkulaisen Oy Vulcan Ab:n vuonna 1910 valmistama Voima-merkkinen höyrykone. Höyrykone on pyörittänyt verstaalla jopa yhdeksää konetta - kuten pohjanahkamankelia, lasituskonetta ja ohennuskonetta - ja lisäksi ylijäämähöyryä on käytetty rakennuksen lämmitykseen. Höyrykone on jo pitkälti korjattu ja suunnitelmissa on kunnostaa sekä höyrykone että muut laitteet toimintakuntoisiksi niin, että niitä voidaan tulevaisuudessa näytösluonteisesti käyttää.

Tallella on myös jonkin verran verstaassa muokattuja nahkoja sekä siellä valmistettuja valjaita, jalkineita ja muita esineitä. Niinikään Portaan verstaalla on säilynyt erilaisia toimintaan liittyneitä dokumentteja, kuten kirjanpitoaineistoa ja kuitteja. Museossa onkin mahdollista tutustua koko entisajan nahkateollisuus-prosessiin raakavuotien käsittelystä aina valmiiden nahkatuotteiden valmistukseen ja myyntiin asti.

Päivitetty: 3.6.2018